Blogopmaak

Transactionele Analyse & Bedrijfskunde

Co-creatie TA, Bedrijfskunde en Praktijk

Studeer jij alweer Transactionele Analyse?

“Je bent toch al drie jaar lang opgeleid in de teej-aah?” Deze vraag krijg ik vaker wanneer ik vrienden blijmoedig vertel over dat ik me weer een jaartje TA laat scholen. En terecht. Ik twijfelde zelf ook best wel toen ik vier jaar na mijn afstuderen mezelf weer meldde bij de @TA-Academie. Studeren is kostbaar qua geld en tijd (zit in een spitsuur van mijn leven met drie jonge kinderen; startende eigen onderneming; en toegewijd voetbaltrainerschap van JO-13). Genoeg belemmeringen dus. 

Maar groter is mijn verlangen om nog meer verdieping aan te brengen in mijn werkwijze als organisatieadviseur; groter is mijn verlangen om mijn bedrijfskundige aanpak nog meer te complementeren met Transactionele Analyse. 

Ik kies voor een zelfbenoemd ‘kopjaar TA’ met veel herhaling; ook verrijking; en veel verdieping dankzij intensieve interactie met medestudenten.


Wat is Transactionele Analyse? (TA) 

Deze vraag kent vele antwoorden. Wanneer je hem aan mij stelt, dan geef ik jou een anekdote als antwoord. 

Het is in het tweede jaar van mijn vorige TA opleiding dat opleider @MattiSannen instrumenten aanreikt voor organisatiegroei en teamontwikkeling. Op een groot papier tekent zij een model dat de operationele en sociaal-psychologische gelaagdheid van een organisatie weergeeft. 

Kort door de bocht houdt dit theoretisch model in, dat er in organisaties veel onzichtbare behoeften en emoties aanwezig zijn. Toch functioneren organisaties (modus operandi) beter wanneer er voldoende aandacht is voor deze diepere laag van verlangens en emoties. Wanneer de ‘modus operandi’ niet goed loopt, dan is er in veel gevallen onvoldoende verbinding gemaakt met de diepere laag van de betrokkenen. In dat geval is er een blokkerende laag (modderlaag) ontwikkeld. Zo’n modderlaag kent vele verschijningsvormen, zoals bijvoorbeeld: ‘wij-zij cultuur’; ‘afhankelijke opstelling ten opzichte van de informele leider’; ‘vlucht-vecht-bevriesgedrag’; of ‘me-ness’.

Het werken met de diepere laag en het herkennen van zo’n saboterende modderlaag is hetgeen TA mij te bieden heeft. Hiervoor heeft ze een set aan instrumenten beschikbaar.


Toepasbaarheid van het model

De getekende theorie van opleider Matti koppelt ‘mijn’ harde bedrijfskunde aan het keiharde zachte van de transactionele analyse. Nog in diezelfde bijeenkomst vertaal ik haar flip-over model in een digitale sheet en deel haar met opleider & medestudenten. Het model zit vanaf dat moment figuurlijk in de binnenzak van mijn werktenue. Ik haal haar regelmatig tevoorschijn, bijvoorbeeld wanneer ik met een opdrachtgever over haar/zijn probleem en gewenste situatie spreek. Het model helpt ons dan om met een brede en diepe blik potentiële interventies te verkennen. Mijn advieswerk is er effectiever, confronterender en bovenal plezierig door geworden.


Co-creatie

De vormgeving van het model heb ik de loop der jaren aangepast. De onderliggende theorie is onveranderd. Tot mijn blijde verrassing was het vorige week dat mijn nieuwe opleider @LiesdeBruijn ‘mijn’ oude plaat uit haar tas haalde en deze in mijn nieuwe klas verspreidde. Deze had ze van haar collega Matti gekregen. Ook Matti had ‘mijn’ oorspronkelijk weergave een update gegeven. Geïnspireerd door Matti’s aanpassingen heb ik onlangs de mijne weer een update gegeven. Door het bespreken van het model met mijn huidige opdrachtgever Participe heb ik haar nog verder aangescherpt.


Voor jou!

Ik deel het model graag met anderen. Het is met name bruikbaar voor leidinggevenden en organisatieadviseurs. Wanneer je haar gebruikt dan stel ik het op prijs dat je jouw bron vermeldt. Voor meer verdieping in de theorie raad ik je aan om in contact te treden met gerenommeerde opleidingen zoals bijvoorbeeld de @TA-Academie. Zelf weet ik er ook veel van :-)


#CoCreatie #TA #TransactioneleAnalyse #Bedrijfskunde #TAinBedrijf

door duda-wsm 24 juli 2024
Meest fundamentele vraag in het leven: Waarom doe je wat je doet? Waarom zeg je wat je zegt? Meest fundamentele vraag in het leven van een organisatieadviseur
door Rob Snoeren 27 november 2022
Freelancers hebben ook gevoel
door Rob Snoeren 5 februari 2022
Over Onderstroom - Deze blog gaat over veranderen via de modus operandi (spoiler: dat is kansloos). Een feest der herkenning voor managers, trainers en ouders is het verhaal van trainer jeugdteam 6.
door Rita Blaak 4 juni 2021
Laat je niet misleiden. Dit is geen blog, maar een lofzang geschreven door een oud-collega. Haar tekst deel ik hier ik omdat het inzicht geeft in mijn natuurlijke manier van werken.
door Rob Snoeren 30 maart 2021
Als business manager I-Kracht bewerk ik drie jaar lang en intensief het nationaal sociaal domein met een innovatief product. Onder innovators bestaan twee typen. Zij uit wiens brein de innovatie ontspruit; en zij die met deze innovatie grote successen boeken (o.a. Apple). I-Kracht blijkt het eerste type. Wel applaus, maar geen roem en de money.
door Trainer team 6 28 maart 2021
Via mijn webblog trainerteam6.nl geef ik een inkijk hoe ik opereer met groepen. De weblog betreft waargebeurde interventies beschreven met behulp van een fictief voetbalteam. Op luchtige wijze neem ik je mee in mijn werkwijze, mijn twijfels, mijn succesjes en mijn mislukkingen.
door Rob Snoeren 20 maart 2021
In 2015 bezoe ik Silicon Valley, samen met andere Nederlandse zorginnovators uit het netwerk van Vita Valley en Brainport Eindhoven. Zes jaar later reflecteer op de impact van deze studiereis. Mijn 2016 reisverslag ’In de VS woont Micky Mouse alleen in Disneyland’ vormt de basis van deze blog. De lessen van toen zijn nog steeds relevant voor de Nederlandse zorg & welzijn.
door Rob Snoeren 9 maart 2021
"Het sociaal domein is een van de lastigste sectoren om te innoveren", stelt mijn TIAS masterclass innovatie professor. Innoveren vraagt een lange adem. Innoveren in het sociaal domein vraagt een HELE lange adem.
Share by: