Blogopmaak

OntHechting Freelancer

Freelancers hebben ook gevoel

Daar sta ik dan op perron 3 van Utrecht CS

Maandagavond in november. Een bos bloemen lichtjes tegen mijn borst aangedrukt.

Eerder deze avond namen mijn opdrachtgever Participe en ik afscheid van elkaar. Dat doen ze goed bij Participe. Een ritueel maken van vertrekkende collega’s. Ook vaste medewerker Wilma en mede-interimmer Martijn namen vanavond afscheid van een groep collega’s. 


Het afscheidsritueel draait gevoelsmatig toch het meest om Wilma. Zij werkte jarenlang voor de organisatie. Zij had een belangrijke rol in de jaren dat het de organisatie goed ging; in de periode dat het voortbestaan van de organisatie ter discussie stond; en nu ze weer is opgekrabbeld. 


Deze organisatorische wederopstanding is ook een thema van deze avond. De fases van rouw en betekenisgeving van het pijnlijke verlies van de oude organisatie ligt voor de meesten alweer ver achter zich. De ‘nieuwe’ bestuurder is ook al anderhalf jaar geleden verwelkomd en lijkt stevig gehecht met zijn managementteam en met de rest van de organisatie. Volgens de theorie van de transitiecirkel van (Veenbaas/Weisfelt/Bowlby/Kohlrieser) ligt voor hen nu de fase van intimiteit in het verschiet. De randvoorwaarden zijn gunstig: er zit weer flink wat kleur op de wangen; er is weer zelfvertrouwen in de gehéle organisatie; en het tij is preventie in het sociaal domein ten gunste gekeerd.


Enfin .... Bloemen; lekkere hapjes; zoete woorden van dank door bestuurder en managers; uiteraard speeches van de drie vertrekkers; en cadeautjes. Het hoort allemaal bij het ritueel. Het is belangrijk voor het afscheid. Zowel voor de vertrekkers als voor de achterblijvers. De verantwoordelijkheden zijn nu ceremonieel overgedragen. De dynamiek van de organisatie wijzigt hiermee en dat hebben we - in dit geval - vanavond verwelkomd. 


Mijn verantwoordelijkheden betroffen met name het strategieproces. Deze droeg ik vanavond over aan bestuurder Marcel en zijn managementteam. Ik laat los. Loslaten van hetgeen ik waar ik een jaar lang in mijn hoofd bijna ’24/7’ mee bezig was. Dit spraken we af toen ik begon aan deze opdracht. En zo hoort het ook. Het strategieproces is van de organisatie. Als externe ben ik slechts ‘the firestarter’. We spraken het af. Maar toch.. in mijn hoofd zit geen schakelaar die ik zomaar om kan zetten. Dit wordt een proces. Mijn rouwfase, volgens Veenbaas e.a.


Dik een jaar pendelde ik heen en weer tussen mijn woonplaats Bilthoven en de locaties in Alphen aan den Rijn, Delft, Amstelveen en Oude Wetering. Om met ruim 100 sociaal collega’s ‘samensturend’ te komen tot een passend strategieproces en strategie. Ik investeerde veel in professionele diepgaande verbindingen. Dit is geen bewuste keuze. Gaat als vanzelf. Mijn ‘human design’, zeg maar. Het is een kracht. De keerzijde is dat de leegte in mijn nieuwe fase wat groter is dan in een situatie van het beëindigen van oppervlakkige contacten.


Daar sta ik op perron 3 van Utrecht CS

Maandagavond in november. De bloemen lichtjes geklemd tegen mijn borst. 

Ik ben nog dronken van alle zoetigheid. En tegelijkertijd ook in de war. Want tjonge jonge wat was dit een mooie opdracht. Een mooie opdracht dankzij de ambitieuze bestuurder, kundige managers en leergierige sociaal werkers; de intensieve samenwerking met hen; en de ruimte die ik kreeg om te doen waar ik goed ben: abstraheren, verbinden, structureren en creativiteit inbrengen.


Daar sta ik dan op perron 20 van Utrecht CS

Dinsdagochtend. Wachtend op de trein naar Participe. 

Ze hebben me gevraagd nog een paar kleine klussen te doen.

Graag!

De tijd helpt me om me voor te bereiden op een nieuwe hechtingsfase met een nieuwe opdrachtgever.




Meer info over de transitiecirkel en de impact waneer je deze niet goed doorloopt, vind je bijvoorbeeld in het boek Laat je niet Gijzelen van George Kohlrieser.


De fraaie tekening van de transitiescirkel is van de hand van Caroline Perrée


door duda-wsm 24 juli 2024
Meest fundamentele vraag in het leven: Waarom doe je wat je doet? Waarom zeg je wat je zegt? Meest fundamentele vraag in het leven van een organisatieadviseur
door Rob Snoeren 27 november 2022
Freelancers hebben ook gevoel
door Rob Snoeren 2 oktober 2022
"Ga jij alweer TA studeren?" De combinatie van Transactionele Analyse en Bedrijfskunde is krachtig en veelzijdig. In deze blog licht ik mijn co-creatie van deze twee complementaire invalshoeken toe. Inclusief TA model Sannen/Snoeren.
door Rob Snoeren 5 februari 2022
Over Onderstroom - Deze blog gaat over veranderen via de modus operandi (spoiler: dat is kansloos). Een feest der herkenning voor managers, trainers en ouders is het verhaal van trainer jeugdteam 6.
door Rita Blaak 4 juni 2021
Laat je niet misleiden. Dit is geen blog, maar een lofzang geschreven door een oud-collega. Haar tekst deel ik hier ik omdat het inzicht geeft in mijn natuurlijke manier van werken.
door Trainer team 6 28 maart 2021
Via mijn webblog trainerteam6.nl geef ik een inkijk hoe ik opereer met groepen. De weblog betreft waargebeurde interventies beschreven met behulp van een fictief voetbalteam. Op luchtige wijze neem ik je mee in mijn werkwijze, mijn twijfels, mijn succesjes en mijn mislukkingen.
door Rob Snoeren 20 maart 2021
In 2015 bezoe ik Silicon Valley, samen met andere Nederlandse zorginnovators uit het netwerk van Vita Valley en Brainport Eindhoven. Zes jaar later reflecteer op de impact van deze studiereis. Mijn 2016 reisverslag ’In de VS woont Micky Mouse alleen in Disneyland’ vormt de basis van deze blog. De lessen van toen zijn nog steeds relevant voor de Nederlandse zorg & welzijn.
door Rob Snoeren 9 maart 2021
"Het sociaal domein is een van de lastigste sectoren om te innoveren", stelt mijn TIAS masterclass innovatie professor. Innoveren vraagt een lange adem. Innoveren in het sociaal domein vraagt een HELE lange adem.
Share by: